• HEC olympiáda

          • V pátek 1.3. se konala ve sportovní hale pro děti ze školní družiny HEC olympiáda. Paní vychovatelky si pro děti připravily 6 zábavných stanovišť. Děti házely na cíl, střílely na branku, zkusily si svoji obratnost na opičí dráze. Děti předvedly pěkné sportovní výkony a věříme, že se i pobavily a zasmály. Těšíme se na příští společné akce.

            Vychovatelky ŠD

          • Žáci druhých tříd navštívili Honeywell

          • Ve středu 28. 2. 2024 žáci 2. A a 2.B třídy vyrazili vlakem do Brna, kde měli namířeno do korporátní americké firmy Honeywell, která vyvíjí nejmodernější softwarová řešení v leteckém průmyslu. Firma měla pro žáky připravený pestrý program. Cílem návštěvy bylo ukázat žákům, že věda a technika je opravdu všude kolem nás (v kuchyni, koupelně, obývacím pokoji, ale i v lékařství, školství, stavařství a další).
            Žáci byli rozděleni do 3 týmů a postupně procházeli jednotlivá stanoviště, která vedli zkušení inženýři.

            1.stanoviště bylo zaměřeno na informační technologie. Žáci si vyzkoušeli programovat roboty, kteří následně plnili jejich příkazy. Vyzkoušeli si práci s tablety a pomocí kostek z 3D tiskárny tvořili bludiště a následně se snažili o napsání vlastních jmen pomocí robotů.

            2. stanoviště se zabývalo bezpečností – horolezectvím, jištěním ve výškových pracích, během kterého se žáci dozvěděli, že je velmi důležité si veškeré bezpečnostní vybavení důkladně zkontrolovat. Následně sestavili panáčky, na kterých zkoušeli, které končetiny trpí nejvíce při pádu a jak takový pád co nejvíce zjemnit.

            3.stanoviště se odehrávalo ve velké hale, kde bylo možné vidět, jak funguje třídění a doprava balíků na pásu, který byl poháněn hlučným motorem. Vyzkoušeli si naplánovat nejkratší možnou cestu balíků z Kladrub do Ostravy. Následně si vyzkoušeli hlasitost píšťalek a svého hlasu vzhledem k hlučnosti jezdícího pásu. Zjistili, že pracovat v hlučném prostředí celý den je velmi náročné.

            Děkujeme zaměstnancům za profesionální přístup. Odborné provedení firmou i výborné občerstvení!

            Za 2. třídy

            Lucie Berčáková